Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ.....

Ο "Σύνδεσμος Φίλων Ασθενών του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά" δημιουργήθηκε από μια ομάδα Πειραιωτών  που επέλεξαν να υπηρετήσουν τον δοκιμαζόμενο ανώνυμο καρκινοπαθή από δυσχερείς κοινωνικές συνθήκες στο Ογκολογικό Κέντρο του Ε.Α.Ν.Π Μεταξά.
Το όραμα των ιδρυτικών μελών ήταν καθαρό και συγκεκριμένο. Η νέα Μ.Κ.Ο. έπρεπε να γίνει εργαλείο βοήθειας που θα εστίαζε στον "τρόπο" και "χρόνο" υλοποίησης της προσφοράς του βοηθητικού έργου.
Βρήκαμε αμέριστη στήριξη από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Μεταξά.
Μάθαμε από την εμπειρία της, ότι πολλές Μ.Κ.Ο. ξεκινούν με όραμα αλλά στην διαδρομή "χάνουν τον δρόμο" και κυνηγούν την προβολή της "εικόνας τους".Επιλέξαμε να μην υπαχθούμε σε αυτήν την κατηγορία.
Έτσι τον Οκτώβριο του 2005 με την υπ' αριθ 3183 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά αρχίσαμε το κοινωνικό μας έργο φιλοξενούμενοι στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Τα έσοδά μας προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών μας και μικρές δωρεές πολιτών, δεν έχουμε χορηγούς ( εγγραφή:5 ευρώ, συνδρομή 10 ευρώ).
Το έργο που με ζήλο υπηρετούμε εθελοντικά περιλαμβάνει τα εξής:
1) Υποστήριξη-συντροφιά σε μοναχικούς ασθενείς που στερούνται περιβάλλοντος.
2) Εξωτερικές εξυπηρετήσεις αναξιοπαθούντων ασθενών, που περιλαμβάνουν εκδόσεις ή καταθέσεις δικαιολογητικών για Βιβλιάρια Ανασφαλίστων, εγκρίσεις εξετάσεων,φαρμάκων από διάφορα Ασφ. Ταμεία κ.α
3) Οικονομική ανακούφιση σε έκτακτες ανάγκες ασθενών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας π.χ πληρωμή λογαριασμών, δαπάνη αποκλειστικής αδελφής, δαπάνη μετακίνησης στην περιφέρεια, ανάγκες ένδυσης - σίτισης κ.α
4) Έχει διενεργηθεί πρόγραμμα πρόληψης για τον γυναικολογικό καρκίνο στον Δήμο Κορθίου Άνδρου με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχει ζήτηση να επαναλάβουμε εκ νέου το πρόγραμμα προσθέτοντας την πρόληψη καρκίνου του προστάτη ( αδυνατούμε λόγω έλλειψης χρηματοδότη).
5) Σε καθημερινή βάση οι εθελόντριές μας πλαισιώνουν το Γραφελιο Υποδοχής Πολιτών του Ν/μείου όπου βοηθούν ασθενείς και συνοδούς με πληροφορίες, διασύνδεση, σύνταξη αιτήσεων, συνοδεία στα τμήματα. Συγκεκριμένα από το 2011 έγιναν συνολικά 12.352 εξυπηρετήσεις στο Γραφείο Υποδοχής Πολιτών του Ε.Α.Ν.Π Μεταξά. Υποστηρίχθηκαν οικονομικά 105 περιπτώσεις με το ποσό των 4.294,24 ευρώ. Υποστηρίχθηκαν σε είδος 58 περιπτώσεις. Εξυπηρετήθηκαν με εξωτερικές διοικητικές εξυπηρετήσεις.
6) Προγραμματίζεται σε καθημερινή βάση να κάνουν βάρδια στον Ξενώνα Φιλοξενίας Συνοδών Ασθενών του Ε.Α.Ν.Π. Μεταξά.
Οι εθελοντές εκπαιδεύονται με σεμινάρια ευαισθητοποίησης και εποπτεύονται με ομάδες στήριξης που έχουν τον ρόλο της συνεχούς εκπαίδευσης. Έτσι μπορούν να ανταποκριθούν στην εξειδικευμένη προσέγγιση του ανθρώπου που πάσχει, αγωνιά και προσπαθεί να διεκδηκήσει το δικαίωμα του στην Υγεία.
Το έργο μας είναι συγκεκριμένο και ουσιαστικό.
Στην 7ετή θητεία μας είχαμε προσλάβει διαδοχικά 2 κοινωνικούς λειτουργούς με επιδοτούμενα προγράμματα. Τώρα με το πάγωμα των επιδοτήσεων, βοηθούν οι εθελοντές μας, οι οποίοι ασφαλώς αδυνατούν να υποκαταστήσουν τον επαγγελματία κοινωνικό λειτουργό.
Θέλουμε να αναπτύξουμε όλους τους τομείς και κυρίως την πρόληψη στην Περιφέρεια.
Έχουμε κλήσεις από διάφορα μέρη, αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Δουλεύουμε συστηματικά με στόχο την βελτίωση της κοινωνικής ανακούφισης και το δικαίωμα της ελπίδας των ανθρώπων. Δεν λύνουμε προβλήματα,διευκολύνουμε τους ανθρώπους που πάσχουν να διαχειριστούν κρίσεις διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους.
Σεβόμαστε την εικόνα τους γιατί αν αυτή τρωθεί χάνουν το κουράγιο ν' αγωνιστούνγια την ζωή τους.
Σταθείτε κοντά μας, γίνετε ένας από εμάς.
Σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου